Natuurlijk SamenWerken met paarden

Een allround opleiding waarbij je leert wat er komt kijken bij het houden van en het omgaan met paarden. Een zoektocht naar een manier van werken met paarden die helemaal bij je past. De opleiding is opgebouwd uit drie verschillende modules en naar keuze een specialisatie. 

 

  1. Basiskennis van het paard

Tijdens deze module behandelen we alles op het gebied van gedrag, huisvesting, voeding en gezondheid. Dit betekent veel theorie, ondersteund door praktische oefeningen. Zo doen we mestonderzoek, paardobservaties en poetsen we de paarden. Hierbij letten we op alle informatie die we kunnen signaleren over het welzijn en de gezondheid. Bij deze module ontvang je het boek: Paard en Welzijn.

 

2. Samenwerking tussen mens en paard

Wat doet jouw duidelijkheid met een paard? Hoe spiegelen paarden nu eigenlijk? Wat is aangeleerd en wat is natuurlijk gedrag? Welke signalen kan ik zien en opvangen om beter te anticiperen bij de training en omgang met paarden? Enkele vragen die tijdens deze module aan bod komen. Je leert welke vaardigheden je van jezelf kunt inzetten en welke strategieën er zijn om op een zo natuurlijk mogelijke manier met een paard om te gaan. Deze module draagt bij aan de ontwikkeling van jezelf en een beter begrip voor je paard.

 

3. Training en oefening Basis

Tijdens deze module maak je kennis met grondwerk, loswerken en de basisopleiding paard en ruiter. Je krijgt diverse mogelijkheden aangereikt die je kunt inzetten bij de training van een paard en je eigen basisvaardigheden. Denk aan de basishouding, balans en rechtrichten. Ook verken je de verschillende takken van sport binnen de hippische wereld zoals dressuur, springen, mennen, buitenrijden, endurance, western, trec, wedstrijd rijden etc. Dit is afhankelijk van waar de interesse van de groep naar uit gaat. 

 

4. Specialisatie

            Na het afronden van de eerste drie modules bieden we de volgende specialisaties:

  • buitenrijden (mogelijkheid tot behalen KNHS Ruiterbewijs)

  • academische rijkunst (technische training paard)

  • freestyle methode (loswerken, grondwerk, dubbele lijnen)[1] 

 

 

Aanvang en duur opleiding

De opleiding start in oktober. De gemiddelde duur van de modules is acht lessen. Omdat bij ons het welzijn van mens en dier voorop staat, bepalen we in de loop van de modules de exacte tijd die nodig is om de stof onder de knie te krijgen. We geven liever een extra les waar we samen veel plezier aan beleven, dan dat we een race tegen de klok doen. 

 

Losse module

Het is ook mogelijk om een losse module te volgen. Toelating is op aanvraag.